Help with SoundBar, TV, Humax settings « My Humax Forum

My Humax Forum » Freeview HD » HDR FOX T2

Help with SoundBar, TV, Humax settings

(9 posts)
  1. User has not uploaded an avatar

    MichaelH

    new member
    Joined: Dec '18
    Posts: 4

    offline

    I'm hoping someone can suggest a solution to an audio problem I'm experiencing on a new Sound Bar/TV/Humax setup.

    I have a Humax HDR-FOX T2 connected via HDMI cable to my Panasonic TV (TX-49DX600B). I have just bought a JBL Sound Bar (BAR Studio) which I've also connected to the TV using a second HDMI (ARC) cable. (there are two HDMI ports on the TV; one being ARC)

    The problem is that the audio when watching a live TV program or a recorded one has frequent milisecond silent moments. Like the sound is being mutted for a split second. All backgound and speech is effected. It's consistent and only started happening with the addition of the Sound Bar. I've set the TV's own speakers to zero in case that was clashing.

    I think the cables are setup correctly. If anyone has experienced something similar I'd appreciate some advise if you've managed to fix it.

    Many thanks, Mike

    Sun 30 Dec 2018 13:32:49 #1 |
  2. User has not uploaded an avatar

    SSThing

    special member
    Joined: Nov '15
    Posts: 234

    offline

    Humax to TV.
    TV arc to soundbar arc.
    Humax audio set to Stereo.
    TV audio set to whatever "normal" option is available, by that I mean turn OFF anything like virtual surround mode (or similar).
    Cheers
    Chris

    Sun 30 Dec 2018 14:42:40 #2 |
  3. User has not uploaded an avatar

    MichaelH

    new member
    Joined: Dec '18
    Posts: 4

    offline

    Thank you Chris. I've ensured the settings are as you've described but it's not fixed the problem I'm afraid. Any other suggestions gratefully received! Mike

    Sun 30 Dec 2018 15:30:45 #3 |
  4. graham uk

    graham uk

    special member
    Joined: Jun '16
    Posts: 164

    offline

    Our Humax is connected to the TV, but we take audio (Optical) from TV to Soundbar not the Humax.
    We do not have any sound problems.

    Sun 30 Dec 2018 18:03:15 #4 |
  5. User has not uploaded an avatar

    SSThing

    special member
    Joined: Nov '15
    Posts: 234

    offline

    From the instructions :
    TV to soundbar via ARC connections.
    Humax direct to soundbar via the other hdmi port.
    Ensure hdmi-cec (Viera link I believe it's called) is activated on the TV.
    If this doesn't work try:
    Humax to TV via normal port, TV to soundbar via optical cable. This second option, as per Graham's suggestion, will almost certainly work. If it doesn't, something is wrong.

    Atb
    Chris

    Sun 30 Dec 2018 18:49:59 #5 |
  6. User has not uploaded an avatar

    SSThing

    special member
    Joined: Nov '15
    Posts: 234

    offline

    https://uk.jbl.com/home-audio/JBL+BAR+2.1.html

    Also check your software/firmware version as there is an update.
    Cheers
    Chris

    Sun 30 Dec 2018 18:55:49 #6 |
  7. User has not uploaded an avatar

    MichaelH

    new member
    Joined: Dec '18
    Posts: 4

    offline

    Thank you Graham. Sadly your suggestion hasn't cured it. (HDMI and Optical cables)
    Thanks to you too Chris for your further suggestions. The Soundbar only has one HDMI port so can't go that route.

    right now I've got the Soundbar connected to the TV via the Aux jack plug. That's stopped the problem but its a shame I'm having to use the last resort route.

    I'll check the JBL software status.

    I appreciate the suggestions so far!

    Mike

    Sun 30 Dec 2018 20:29:52 #7 |
  8. User has not uploaded an avatar

    SSThing

    special member
    Joined: Nov '15
    Posts: 234

    offline

    :oops:Apologies, I had mistakenly been reading the instructions for the Bar 2.1,dohhhh.
    If it's working via the aux input then don't worry, it's a stereo unit so the l/r of the aux cable is fine. You can use optical instead but I doubt you will notice a difference.

    Sun 30 Dec 2018 21:17:06 #8 |
  9. User has not uploaded an avatar

    MichaelH

    new member
    Joined: Dec '18
    Posts: 4

    offline

    Good to know that the Aux route is good enough! I'll contact Panasonic to see if they've come across this issue and JBL Support too.

    thanks again for suggestions.
    Mike

    Sun 30 Dec 2018 21:39:09 #9 |

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.