My Humax Forum » Freeview HD » Aura UHD

Retune & updates.

(13 posts)
  1. User has not uploaded an avatar

    john1

    special member
    Joined: May '17
    Posts: 137

    offline

    Afternoon all. I've got my Aura this week, and I'm still finding my way around it.
    First of all Some time in the near Future I'm expecting to have to run a retune.
    Is there a Smart retune like my previous 5000t, which didn't remove the recording schedule.
    Or, do I have to reinstate the schedule every time I do an auto retune ?

    Secondly, How do I check for system updates, or is the only way is just wait,
    and it checks, & installs automatically ,as & when they become available.?
    I cant find any info on Both of the above points.
    Many Thanks for your Help on these Questions.
    This is my second attempt with the Aura.
    My first one was returned for a refund back when they were first released.

    | Sat 6 Nov 2021 14:43:49 #1 |
  2. User has not uploaded an avatar

    SSThing

    special member
    Joined: Nov '15
    Posts: 1,087

    offline

    With reference to the first question, why don't you just go into the tuning menu and see what options you are presented with? You don't have to complete the retune just because you have looked at the options.

    | Sat 6 Nov 2021 15:14:52 #2 |
  3. User has not uploaded an avatar

    john1

    special member
    Joined: May '17
    Posts: 137

    offline

    Thanks SSThing, I went into the I clicked on the retune option,
    However it just started to prepare, an start a retune. At that point I stopped it.
    Perhaps I was a bit Hasty, I'll have another look in a day or two.
    I'll let you know the result then.
    But Thank you for your time to reply.

    | Sat 6 Nov 2021 18:05:39 #3 |
  4. User has not uploaded an avatar

    morrig

    member
    Joined: Jan '21
    Posts: 21

    offline

    The other day did a retune, and everything was as before. If there was an update(change) of channels from the transmitter, it would be different. In settings there is a back-up and restore of recording settings, favourite settings.

    | Sat 6 Nov 2021 19:13:21 #4 |
  5. User has not uploaded an avatar

    john1

    special member
    Joined: May '17
    Posts: 137

    offline

    Thank you morrig, I appreciate your reply. I'll take a look.

    | Sun 7 Nov 2021 8:57:27 #5 |
  6. User has not uploaded an avatar

    Harters

    special member
    Joined: Mar '17
    Posts: 142

    offline

    There is an option to backup your settings which includes Apps, recording schedule etc. so once you have done your retune you can just import your settings. Not sure how it works if there is a mix change, but its a great option.

    Every time I make a change I do a backup, just so I know I have every backup in case anything happens.

    | Sun 7 Nov 2021 12:54:50 #6 |
  7. User has not uploaded an avatar

    john1

    special member
    Joined: May '17
    Posts: 137

    offline

    Many Thanks Harters, for your reply. I do appreciate it.
    I found what you suggested ok.
    However. I'm today returning my Aura for a refund.
    We are on the very outer edge of the Heathfield Transmitter.
    I've spent all my time trying to get the very sensitive tuners to stop Pixelating.
    It's funny because my 5000t hasn't had this problem. I just fancied an upgrade.
    In desperation I got a very reliable firm to check my signal strength on it.
    The HD channels were fine, However the standard definition channels were very unstable.
    They have seen this many times, always with the Aura.
    Even fitting an attenuer didn't work on 85% AS our area is on the edge.
    He said It is the funnelling system the Aura uses that makes it over sensitive.
    So, Aura is a no go for us.
    Finally, on contacting Humax their suggestion was to switch over to free sat.
    It would have cost us upto £250 including twin cabling. So that's a no go as we can't get all the free sat channels in our area. It's a shame as I really liked the android system on it.
    So It's back to my 5000t until Humax brings out a new box.
    (hopefully not so sensitive as the Aura.

    | Tue 9 Nov 2021 12:23:35 #7 |
  8. User has not uploaded an avatar

    phlppip

    special member
    Joined: Sep '16
    Posts: 104

    offline

    I think you will be waiting a long time I'm afraid for them to launch a new box.

    | Tue 9 Nov 2021 13:07:37 #8 |
  9. User has not uploaded an avatar

    john1

    special member
    Joined: May '17
    Posts: 137

    offline

    IT's usually between 2, & 3 years.
    Or It was between theT2, 4000t, 5000t, and the aura.
    I'll just wait until any new one has been out for 12 months before getting interested, and see what the reviews and problems are before deciding.

    | Tue 9 Nov 2021 13:32:32 #9 |
  10. User has not uploaded an avatar

    Harters

    special member
    Joined: Mar '17
    Posts: 142

    offline

    That’s a shame as the Aura is a great box in my experience.

    The pixelation issues was a worry for me, but so far I have not experienced any. My signal quality on the main channels is around 90%, but not one issue. At the other extreme on 111 QVC HD the signal is around 50%, but again not a single issue. Signal quality on all channels is 100%.

    I never watch any SD channels usually, have looked at some just out of curiosity and they seem to be okay too.

    From reading on here it does seem that some people have returned boxes and got another and their problems have gone away, could that be an option?

    | Tue 9 Nov 2021 13:54:03 #10 |

RSS feed for this topic

Reply »

You must log in to post.